Paginabegin

Met een warmtepomp verwarm jij je woning milieuvriendelijk en energiebesparend. Een warmtepomp haalt haar energie namelijk uit natuurlijke bronnen, zoals water, lucht en grond.

Soorten

Thermo Comfort biedt u de verschillende opties:
Welke soort warmtepomp je het best kiest (bodem/water, water/water, lucht/lucht, lucht/water…) hangt af van je budget, je verwarmingsbehoefte en de technische mogelijkheden van je woning en verwarmingsinstallatie. Voor de technische kenmerken van de diverse modellen verwijzen we je naar onze website. Zorg er in elk geval voor dat de gekozen warmtepomp voldoende gedimensioneerd is in functie van je verwarmingsbehoeften.

Lucht/water warmtepompen

Deze warmtepompen winnen hun energie uit de buitenlucht. Deze warmtepompen geven hun warmte af aan het water van de verwarmingsinstallatie (vloerverwarming of centrale verwarming) of aan het water van het sanitair water. 

Lucht/lucht warmtepompen

Een lucht/lucht warmtepomp is een type warmtepomp dat warmte uit de buitenlucht haalt en deze gebruikt om de lucht in een ruimte te verwarmen. Het kan ook werken als airconditioner door de warmte uit de binnenlucht af te voeren naar de buitenlucht. Met een lucht/lucht warmtepomp kan je geen sanitair warm water maken. 

Bodem/water warmtepompen

Deze warmtepompen recupereren energie uit grond of bodem. Het captatienetwerk bestaat uit leidingen of buizen die zowel verticaal als horizontaal in de aarde kunnen worden aangebracht. Het voordeel van deze bodem/water warmtepompen is dat de temperatuur in de aarde minder onderhevig is aan schommelingen en de prestaties dus redelijk constant zijn, ook in de winterperiode. 

Water/water warmtepompen

Net als bodem/water warmtepompen maken water/water warmtepompen gebruik van de warmte gecapteerd in de bodem maar overgezet op het grondwater. Het grondwater zelf fungeert hier als warmtemedium en wordt opgepompt naar de installatie. Eenmaal de temperatuur via de warmtewisselaar is overgezet op de te verwarmen installatie, wordt het grondwater geloodst in een lozingsput. 
 


De voordelen

1. Laag energiegebruik, hoge energiewinst
Een warmtepomp heeft een laag energiegebruik. Een gemiddelde warmtepomp produceert 3 tot 5 keer meer energie dan ze verbruikt. Met een warmtepomp verbruik je dus veel minder energie dan met een klassieke installatie op gas of stookolie. De energiewinst is o.m. afhankelijk van de technische specificaties van het toestel, de isolatie van je woning, de gekozen energiebron (grond, water of lucht) en het afgiftesysteem (vloerverwarming, ventilo-convectoren, radiatoren op lage temperatuur,...).
In combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen kan de energiewinst oplopen.
Daarnaast bestaan er modellen die de werking van een warmtepomp combineren met die van een zonneboiler (thermische zonnecollectoren). Heb je meer vermogen nodig of is er geen adequate stroomaansluiting, dan kan je opteren voor een hybride systeem.
Die combineert een klassieke warmtebron(ketel) met een warmtepomp.
2. Lief voor het milieu
Verwarming is in woningen en in niet-industriële gebouwen de belangrijkste bron van CO2-emissies. Omdat de geproduceerde energie van een warmtepomp 3 tot 5 keer hoger ligt dan het verbruik en omdat er warmte uit het milieu (grond, water of lucht) genomen wordt die CO2-neutraal is, dalen de CO2-emissies verhoudingsgewijs. In combinatie met andere vormen van hernieuwbare energie (bijvoorbeeld met fotovoltaïsche zonnepanelen), kan je zelfs de nulemissie benaderen.
3. Premies en terugverdientijd
Aan de installatie van een warmtepomp zijn natuurlijk kosten verbonden, maar daarna bespaar je jaar na jaar op je energiefactuur. Als je renoveert, kan je voor de installatie van een warmtepomp bij het Gewest en bij sommige lokale overheden trouwens een beroep doen op een premie. Zo is je investering nog sneller terugverdiend. Hetzelfde geldt voor nieuwbouw. Met een warmtepomp kan je immers je E-peil een heel stuk naar beneden halen (gemiddeld 20 tot 30 punten). Projecten die voorlopen en een lager E-peil behalen dan dat op dat moment wettelijk verplicht is komen in aanmerking voor een premie en een korting op de onroerende voorheffing van de woning in kwestie (afhankelijk van het gewest). Meer info over de verschillende premies vind je op "mijnverbouwpremie.be".
4. Meerwaarde voor je woning
Wie zijn woning wil verhuren of verkopen, kan rekenen op een positieve impact van de warmtepomp op het energieprestatiecertificaat (EPC). Van overheidswege is dit certificaat een verplichting wanneer iemand een woning wil verkopen of verhuren, maar ook huurders en kopers houden steeds meer rekening met de energieprestaties van de woning die ze zoeken. De aanwezigheid van een warmtepomp is dan ook een belangrijk argument bij de beslissing. En omdat een warmtepomp een positieve impact heeft op de verkoop- of verhuurbaarheid van je woning, stijgt je woning in waarde.
5. 100% futureproof
In het kader van het klimaatbeleid legt de overheid steeds strengere energienormen op aan woningen. De CO2-emissies bij fossiele brandstoffen vormen daarbij een probleem dat absoluut dient te worden opgelost. Zowel voor onze mobiliteit als voor onze verwarming, zal elektriciteit de energie van de toekomst worden. Met een warmtepomp ben je dan ook voorbereid op de energienormen van de toekomst, net als op de renovatie- en nieuwbouwnormen van de toekomst. Nieuwbouwwoningen (en grondige renovaties) moeten immers voldoen aan steeds strenger wordende EPB (Energieprestatie en Binnenklimaat)-vereisten. Door te investeren in een warmtepomp kan je zowel je E-peil fors doen dalen en slagen voor de meest strikte EPB-normen.
6. Constant comfort gegarandeerd
Je boet niet in aan comfort. Integendeel, je kan het hele jaar door verwarmen op de gewenste temperatuur zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de energiefactuur. In eenvoudige renovaties kan gekozen worden voor een warmtepomp met een bijverwarming op gas (hoogrendementsketel of condensatieketel) of voor een hybride ketel. In periodes dat je behoefte hebt aan een hoger vermogen of een hogere afgiftetemperatuur (de zogenaamde piekmomenten), wordt dan overgeschakeld op het andere systeem. Hetzelfde geldt voor warmtepompboilers. Mocht je daarvoor heel véél warm water nodig hebben, dan kan de ketel ook bijspringen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is de boiler wat groter dimensioneren. 
7. Lage onderhoudslast
In tegenstelling tot installaties op gas of stookolie vergt een warmtepomp weinig onderhoud. Omdat er geen verbranding aan te pas komt, is een warmtepomp minder onderhevig aan onderhoud dan systemen op basis van fossiele brandstoffen.

Een warmtepomp, hoe begin je er aan?

 • Is je woning geschikt voor een warmtepomp?
  Ga dit na samen met je specialist of architect. Bij nieuwbouw is er zelden een probleem. Bij renovatie moet worden gelet op een aantal factoren:
  • Wat is de verwarmingsbehoefte, is uw huis voldoende geïsoleerd, is het mogelijk aan te sluiten op de bestaande centrale verwarming (radiatoren of vloerverwarming – hoe lager de afgiftetemperatuur, hoe beter het rendement. Vloerverwarming heeft dus altijd de voorkeur);
  • Zijn de aanwezige radiatoren of convectoren voldoende gedimensioneerd; 
  • Is de bestaande centrale verwarming geschikt als hoofdverwarming, is de stroomaansluiting monofasig of 3-fasig en is er voldoende vermogen ter beschikking,… 
  • Wanneer je een bodem/water warmtepomp met horizontaal captatienetwerk overweegt, dan moet er gecontroleerd worden of er voldoende tuinoppervlakte is om zo’n captatienetwerk aan te leggen.
    
 • Wil je je woning en/of je sanitair water verwarmen met een warmtepomp?

  Wil je beide, kies dan voor een combimodel dat zowel voor ruimteverwarming als de verwarming van sanitair water wordt toegepast. Is het niet mogelijk om met de warmtepomp je woning te verwarmen, dan kan je kiezen voor een warmtepompboiler die enkel het sanitair water verwarmt.


 • Heb je een vergunning nodig?
  • Voor lucht/water warmtepompen moet je ook bepaalde regels in acht houden zodat de buren geen hinder ondervinden van het mogelijk lawaai. Informeer hiervoor bij je gemeente of leverancier.

  • Voor bodem/water warmtepompen met een verticale boring heb je geen aparte bouwvergunning nodig, maar in sommige gevallen wel een milieuvergunning voor de boring.

 • Welk afgiftesysteem kies je?
  Vloerverwarming is het meest aangewezen type verwarming om met een warmtepomp te worden gecombineerd. Is dit niet mogelijk, overweeg dan ventilo-convectoren of lage-temperatuurradiatoren. Bij renovatie is het van belang dat tevens doorgedreven wordt geïsoleerd, om zo het rendement van de warmtepomp te garanderen.


Prijs en premies

Premies voor een warmtepomp of warmtepompboiler in Vlaanderen (mijnverbouwpremie.be).
Premie via "mijnverbouwpremie" voor de installatie van een warmtepomp
 • Basispremies: (laagste inkomens)
  • Geothermisch: 6400 euro
  • Lucht/water: 4800 euro
  • Lucht/lucht: 480 euro
  • Hybride warmtepomp: 3200 euro
  • Max. 50% van uw factuur

 • Het gebouw moet minstens 15 jaar oud zijn.
 • Bovenstaande premiebedragen zijn afhankelijk, kijk deze steeds na via www.mijnverbouwpremie.be

Wenst u meer informatie omtrent de warmtepompen, contacteer ons dan

Onze merken: Dimplex | Kaysun | LG Airco

Met een warmtepomp verwarm jij je woning milieuvriendelijk en energiebesparend. Een warmtepomp haalt haar energie namelijk uit natuurlijke bronnen, zoals water, lucht en grond.

Soorten

Thermo Comfort biedt u de verschillende opties:
Welke soort warmtepomp je het best kiest (bodem/water, water/water, lucht/lucht, lucht/water…) hangt af van je budget, je verwarmingsbehoefte en de technische mogelijkheden van je woning en verwarmingsinstallatie. Voor de technische kenmerken van de diverse modellen verwijzen we je naar onze website. Zorg er in elk geval voor dat de gekozen warmtepomp voldoende gedimensioneerd is in functie van je verwarmingsbehoeften.

Lucht/water warmtepompen

Deze warmtepompen winnen hun energie uit de buitenlucht. Deze warmtepompen geven hun warmte af aan het water van de verwarmingsinstallatie (vloerverwarming of centrale verwarming) of aan het water van het sanitair water. 

Lucht/lucht warmtepompen

Een lucht/lucht warmtepomp is een type warmtepomp dat warmte uit de buitenlucht haalt en deze gebruikt om de lucht in een ruimte te verwarmen. Het kan ook werken als airconditioner door de warmte uit de binnenlucht af te voeren naar de buitenlucht. Met een lucht/lucht warmtepomp kan je geen sanitair warm water maken. 

Bodem/water warmtepompen

Deze warmtepompen recupereren energie uit grond of bodem. Het captatienetwerk bestaat uit leidingen of buizen die zowel verticaal als horizontaal in de aarde kunnen worden aangebracht. Het voordeel van deze bodem/water warmtepompen is dat de temperatuur in de aarde minder onderhevig is aan schommelingen en de prestaties dus redelijk constant zijn, ook in de winterperiode. 

Water/water warmtepompen

Net als bodem/water warmtepompen maken water/water warmtepompen gebruik van de warmte gecapteerd in de bodem maar overgezet op het grondwater. Het grondwater zelf fungeert hier als warmtemedium en wordt opgepompt naar de installatie. Eenmaal de temperatuur via de warmtewisselaar is overgezet op de te verwarmen installatie, wordt het grondwater geloodst in een lozingsput. 
 


De voordelen

1. Laag energiegebruik, hoge energiewinst
Een warmtepomp heeft een laag energiegebruik. Een gemiddelde warmtepomp produceert 3 tot 5 keer meer energie dan ze verbruikt. Met een warmtepomp verbruik je dus veel minder energie dan met een klassieke installatie op gas of stookolie. De energiewinst is o.m. afhankelijk van de technische specificaties van het toestel, de isolatie van je woning, de gekozen energiebron (grond, water of lucht) en het afgiftesysteem (vloerverwarming, ventilo-convectoren, radiatoren op lage temperatuur,...).
In combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen kan de energiewinst oplopen.
Daarnaast bestaan er modellen die de werking van een warmtepomp combineren met die van een zonneboiler (thermische zonnecollectoren). Heb je meer vermogen nodig of is er geen adequate stroomaansluiting, dan kan je opteren voor een hybride systeem.
Die combineert een klassieke warmtebron(ketel) met een warmtepomp.
2. Lief voor het milieu
Verwarming is in woningen en in niet-industriële gebouwen de belangrijkste bron van CO2-emissies. Omdat de geproduceerde energie van een warmtepomp 3 tot 5 keer hoger ligt dan het verbruik en omdat er warmte uit het milieu (grond, water of lucht) genomen wordt die CO2-neutraal is, dalen de CO2-emissies verhoudingsgewijs. In combinatie met andere vormen van hernieuwbare energie (bijvoorbeeld met fotovoltaïsche zonnepanelen), kan je zelfs de nulemissie benaderen.
3. Premies en terugverdientijd
Aan de installatie van een warmtepomp zijn natuurlijk kosten verbonden, maar daarna bespaar je jaar na jaar op je energiefactuur. Als je renoveert, kan je voor de installatie van een warmtepomp bij het Gewest en bij sommige lokale overheden trouwens een beroep doen op een premie. Zo is je investering nog sneller terugverdiend. Hetzelfde geldt voor nieuwbouw. Met een warmtepomp kan je immers je E-peil een heel stuk naar beneden halen (gemiddeld 20 tot 30 punten). Projecten die voorlopen en een lager E-peil behalen dan dat op dat moment wettelijk verplicht is komen in aanmerking voor een premie en een korting op de onroerende voorheffing van de woning in kwestie (afhankelijk van het gewest). Meer info over de verschillende premies vind je op "mijnverbouwpremie.be".
4. Meerwaarde voor je woning
Wie zijn woning wil verhuren of verkopen, kan rekenen op een positieve impact van de warmtepomp op het energieprestatiecertificaat (EPC). Van overheidswege is dit certificaat een verplichting wanneer iemand een woning wil verkopen of verhuren, maar ook huurders en kopers houden steeds meer rekening met de energieprestaties van de woning die ze zoeken. De aanwezigheid van een warmtepomp is dan ook een belangrijk argument bij de beslissing. En omdat een warmtepomp een positieve impact heeft op de verkoop- of verhuurbaarheid van je woning, stijgt je woning in waarde.
5. 100% futureproof
In het kader van het klimaatbeleid legt de overheid steeds strengere energienormen op aan woningen. De CO2-emissies bij fossiele brandstoffen vormen daarbij een probleem dat absoluut dient te worden opgelost. Zowel voor onze mobiliteit als voor onze verwarming, zal elektriciteit de energie van de toekomst worden. Met een warmtepomp ben je dan ook voorbereid op de energienormen van de toekomst, net als op de renovatie- en nieuwbouwnormen van de toekomst. Nieuwbouwwoningen (en grondige renovaties) moeten immers voldoen aan steeds strenger wordende EPB (Energieprestatie en Binnenklimaat)-vereisten. Door te investeren in een warmtepomp kan je zowel je E-peil fors doen dalen en slagen voor de meest strikte EPB-normen.
6. Constant comfort gegarandeerd
Je boet niet in aan comfort. Integendeel, je kan het hele jaar door verwarmen op de gewenste temperatuur zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de energiefactuur. In eenvoudige renovaties kan gekozen worden voor een warmtepomp met een bijverwarming op gas (hoogrendementsketel of condensatieketel) of voor een hybride ketel. In periodes dat je behoefte hebt aan een hoger vermogen of een hogere afgiftetemperatuur (de zogenaamde piekmomenten), wordt dan overgeschakeld op het andere systeem. Hetzelfde geldt voor warmtepompboilers. Mocht je daarvoor heel véél warm water nodig hebben, dan kan de ketel ook bijspringen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is de boiler wat groter dimensioneren. 
7. Lage onderhoudslast
In tegenstelling tot installaties op gas of stookolie vergt een warmtepomp weinig onderhoud. Omdat er geen verbranding aan te pas komt, is een warmtepomp minder onderhevig aan onderhoud dan systemen op basis van fossiele brandstoffen. 

Een warmtepomp, hoe begin je er aan?

 • Is je woning geschikt voor een warmtepomp?
  Ga dit na samen met je specialist of architect. Bij nieuwbouw is er zelden een probleem. Bij renovatie moet worden gelet op een aantal factoren:
  • Wat is de verwarmingsbehoefte, is uw huis voldoende geïsoleerd, is het mogelijk aan te sluiten op de bestaande centrale verwarming (radiatoren of vloerverwarming – hoe lager de afgiftetemperatuur, hoe beter het rendement. Vloerverwarming heeft dus altijd de voorkeur);
  • Zijn de aanwezige radiatoren of convectoren voldoende gedimensioneerd; 
  • Is de bestaande centrale verwarming geschikt als hoofdverwarming, is de stroomaansluiting monofasig of 3-fasig en is er voldoende vermogen ter beschikking,… 
  • Wanneer je een bodem/water warmtepomp met horizontaal captatienetwerk overweegt, dan moet er gecontroleerd worden of er voldoende tuinoppervlakte is om zo’n captatienetwerk aan te leggen.
    
 • Wil je je woning en/of je sanitair water verwarmen met een warmtepomp?

  Wil je beide, kies dan voor een combimodel dat zowel voor ruimteverwarming als de verwarming van sanitair water wordt toegepast. Is het niet mogelijk om met de warmtepomp je woning te verwarmen, dan kan je kiezen voor een warmtepompboiler die enkel het sanitair water verwarmt.


 • Heb je een vergunning nodig?
  • Voor lucht/water warmtepompen moet je ook bepaalde regels in acht houden zodat de buren geen hinder ondervinden van het mogelijk lawaai. Informeer hiervoor bij je gemeente of leverancier.

  • Voor bodem/water warmtepompen met een verticale boring heb je geen aparte bouwvergunning nodig, maar in sommige gevallen wel een milieuvergunning voor de boring.

 • Welk afgiftesysteem kies je?
  Vloerverwarming is het meest aangewezen type verwarming om met een warmtepomp te worden gecombineerd. Is dit niet mogelijk, overweeg dan ventilo-convectoren of lage-temperatuurradiatoren. Bij renovatie is het van belang dat tevens doorgedreven wordt geïsoleerd, om zo het rendement van de warmtepomp te garanderen.


Prijs en premies

Premies voor een warmtepomp of warmtepompboiler in Vlaanderen (mijnverbouwpremie.be).
Premie via "mijnverbouwpremie" voor de installatie van een warmtepomp
 • Basispremies: (laagste inkomens)
  • Geothermisch: 6400 euro
  • Lucht/water: 4800 euro
  • Lucht/lucht: 480 euro
  • Hybride warmtepomp: 3200 euro
  • Max. 50% van uw factuur

 • Het gebouw moet minstens 15 jaar oud zijn.
 • Bovenstaande premiebedragen zijn afhankelijk, kijk deze steeds na via www.mijnverbouwpremie.be

PRODUCTEN

Wenst u meer informatie omtrent de warmtepompen, 
contacteer ons dan

Onze merken: Dimplex | Kaysun | LG Airco